Flera olika tandféer


Ni vet väl att det inte bara finns en tandfe? Egentligen är det ju ganska självklart. För även om det finns både tandmöss och tandfénhjälpare och kanske tandgrisar också, så är det alldeles för mycket arbete för bara en fe att ta hand om alla barns tappade tänder.

Alla féer jobbar lite olika och har självklart också lite olika egenheter.

Dorotea Diamantleende
Jobbar som överintendent och förste tandarkivarie, hon har inget eget distrikt utan schemalägger och administrerar mest. Det är också hon som anställer både tandféer och tandmöss.

Gilda Gyllengom är en väldigt rik älva som dessutom kommit upp sig i hierarkin, så hon jobbar mestadels på feministeriet avdelningen för tandregistrering. Eftersom hon är så rik tar hon sällan ett skift då hon inte behöver tandinkomsten, men ibland vill hon ut i verkligheten och då överraskar hon gärna något barn. Hon lämnar nästan alltid femhundrakronorssedlar om tanden är i toppskick och alla papper är i sin ordning och det får man för bara EN tand! Å andra sidan lämnar hon kvar tanden utan belöning om man slarvat med något, då får man ingenting. Vill man ha besök av Gilda gäller det att inte slarva med tandborstningen en enda gång och dessutom använda tandtråd minst 3 gånger i veckan, helst oftare. Då ökar sannolikheten att just hon kommer på besök.

Floura Formidabelflin kanske den busigaste fén i hela feriket. Det märks ofta på att hon skuttat runt mycket och undersökt alla leksaker så att fédammet har stänkt runt hela rummet. Därför är hon inte den populäraste fén bland föräldrar som då måste släpa fram dammsugaren och troligen jaga glittrigt fedamm i hela huset I flera veckor efter att hon varit där. Hon lämnar sällan en slant utan oftast någon férelaterad present som fedamm/glitter, trollspö, fekläder, allt som är glittrigt glammigt och pastelligt. Hon är oftast inte favoritfén bland pojkarna. Men vi vet att det finns massor med pojkar som också vill ha glitter och fluff ibland och då kan de alltid skylla på Floura.

Tyra Tindratand är aningen tankspridd. Så ibland tar det dagar innan hon kommer på att hon fått meddelande om att det finns en tand att hämta. Det händer dagligen att hon tar fel adress. Så en dag hämtade hon Fru Matilda Anderssons löständer, det blev ett fasligt rabalder. Hon glömmer ibland att lämna något i utbyte mot tanden, det gör henne till en av de mindre populära féerna bland barnen. Men hon är väldigt snäll så skickar man bara en påminnelse till henne så brukar det dyka upp något lämpligt utbyte.

Iris Ingehål är en lat fe som driver feministeriet till vansinne då hon inte sköter rekryteringen av tandfehjälpare som hon borde och inte heller bryr sig det minsta om att tänder behöver katalogiseras och arkiveras. Hon lägger därför ingen tid till att skriva små roliga lappar till barnen eller ens släpa med sig en liten slant i utbyte mot tanden. Hon är dock med och singerar sin del Diplom. Fast det är inte alltid hon orkar dela ut några. Får man ett diplom av henne har man nog varit extra duktig om hon tyckt att man var värd besväret.

Gertrud Glittersmil, omtänksam som få bor man i hennes distrikt får man känna sig speciell. Visserligen kan det dröja några dagar innan tanden byts ut, men det är det värt. Hon spenderar timmar för att hitta det perfekta utbytet för en tand. Så ofta får man en gåva istället för en slant. Det är värt att vänta på Gertrud för hon kommer ofta ihåg vad man önskat sig och har inte bara koll på att man borstar och tandtrådar sina tänder, nej hon har koll på vilka Disneyfigurer man gillar mes, vad som stog på önskelistan I julas men som tomten inte hade tid att fixa. Så utbytet kan bli böcker, pyssel eller leksaker. Hon kan också ha fixat ett frikort från föräldrarna till tandtapparen som till ex går att byta ut mot en utskällning. Eller att få stanna upp 10 minuter extra när man vill!

Molly Mirakelmun var tidigare känd som le fée verte men då den halucinogena delen i Absint togs bort blev hon arbetslös. Så nu jobbar hon på Tandministeriet istället. Hon är den gladaste och tokigaste fen så det var nog därför man tyckte att hon I alla fall passade att jobba med barn trots sitt något dekadenta och flirtiga sätt. Hon smygflirtar gärna med manliga tandfehjälpare.

La petite souris, den lilla musen eller el Ratón Pérez de los Dientes kärt barn har många namn. Men det som är mest förvirrande är att massor med små möss går under samma namn. Det har också gjort anställningsavtalen ganska märkliga då alla tandmöss i både Frankrike och Belgien går under namnet la petite souris ,medans alla tandmöss i spansktallande länder både i Europa och sydamerika tydligen heter Pérez i efternamn. Såvitt vi vet har de olika tilltalsnamn allihop men än så länge har vi inte klurat ut ett enda av dem.

Det spelar egentligen ingen roll vad ursprunget är till familjens tandsaga, om den handlar om feer, möss eller någon enstaka tandgris så har berättelserna uppkommit som motivation till goda tandvanor för alla i familjen. Både barn och vuxna bör borsta två minuter två gånger om dagen och helst tandtråda en gång om dagen också. Så det finns all anledning at påminna ditt barn att tandfen har högt ställda förväntningar på deras tandskötsel de gånger de klagar och tycker det är jobbigt och besvärligt. För inte vill de väl svika tandfen? Framfö allt inte när välskötta tänder kan locka dem till små besök både vid tappade tänder eller för att ge någon bra utmärkelse för väl omhändertagna gaddar.

Kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *