Blog


Welcome to our blog

gilda-fb

Tandsticka Vår lokala tandfe Gilda Gyllengom har varit fullt upptagen och vi har faktiskt inte sett till henne, vi vet bara från tandfemusen att hon faktiskt bor i vår vägg. Men i morse vi 3 tiden på morgonen lyckades jag fånga henne på bild precis innan hon flög ut för att hämta nattens sista tänder. Det verkar som om det är högsäsong för tandtappning. Kanske är det alla barn som lär sig cykla utan stödhjul och står på näsan eller klättrande i klätterställningar där man tappar taget. Ja inte vet jag men förfärligt upptagen verkar hon vara i alla fall.

Tandmusen kämpar febrilt för att hinna med alla tandfékit själv. och jag jobbar på enligt de önskningar Gilda lämnar till mig via lilla musen. Men jag ska försöka få till en riktig intervju med Gilda bara hon får det lite lugnare. Då kanske jag får fler foton också. Vi kan nog i alla fall vara säkra på att Gilda inte har ont om tänder längre så som hon jobbar. Trött blir hon visst också för ibland snarkar hon så att man hör det genom väggen på dagarna.  Länge var jag inte säker på om féer sover men helt klart gör de det. De vill väl inte slösa på värdefull magi för att hålla sig vakna kan jag tänka.

 

Spara

Spara

toothfairymouse-lapetitsouris-elratonperez

TandstickaOjsan ojsan det ser ut som om det blir fullt hus hemma hos oss. Tandféministeriet har visst utsett vårt hem till huvudverkstad. Så för några dagar sedan flyttade den lilla tandfémusen också känd som la petite souris eller el Ratón Pérez de los Dientes in för att hjälpa söta tandfén Gyllengom.

För det är såklart mycket som behöver göras för att alla barn ska kunna får sina diplom och tandregistreringskort mm. Här stämplar lilla musen sigill för fulla muggar. Ja de båda stressar på mig också så att saker och ting ska bli klara någon gång, för det är jag som måste designa alla kort och delar så att de funkar enligt gällande festandard.

Gilda Gyllengom har lite ont om tänder men MASSOR med pengar så hon börjar känna att det är dags att ge sig ut och hämta hem några extra fina exemplar. Men hon är samtidigt väldigt strikt när det gäller ordning och reda så tandfékit till tandféhjälparna måste bara fram först. För slarvigt borstade tänder och oordning står hon bara inte ut med.

toothfairy.se-tandfe-1

Vår katt Plutten blev helt plötsligt väldigt nyfiken på en plats under vår ena stol. Så jag flyttade stolen och jag blev inte lite paff när det nu satt en extra liten dörr i väggen. Hur hade det här gått till och vem bor här i vår vägg? Jag knackade försiktigt på.

Plötsligt slås dörren upp med en riktig smäll!! PANG!!! Och jag ser in i en liten hall med gröna tapeter med tänder på. Märkligt och lite spännande att jag nu har en extra hall som jag inte visste fanns.

Jag kisar för oj vad det gnistrar och glimmar om lilla Glittergom. Hon är som en liten solstråle. Men så mildras ljuset och den lilla fén blir synlig.

– Hej säger hon glatt och kommer fram och skakar mitt finger. Ja med hela sin hand då för hennes hand är inte större än mitt finger. Jag heter Glittergom och är tandfé i det här distriktet.

–Tandfé säger jag förvånat. Det var många år sedan vi behövde en sån här. Vi har inga mjölktänder kvar och vi har bara lånebarn då och då.

– Jo men jag behövde en lugn plats att sköta det administrativa. Det är inte lätt att hålla ordning på alla tänder som barn tappar. Jag tänkte att ni kanske kunde hjälpa till lite?

– Är alla féer lika små som du? kan jag inte låta bli att fråga

–  Ja fast vi kan göra oss stora och gömma undan vingarna också då ser vi ut precis som du! Vi brukar inte förvandla oss så ofta för det går åt massor med magi.

– Nä det vill man ju inte slösa med säger jag och låssas att jag fattar vad hon menar. Egentligen vet jag ju ingenting om tandféer faktiskt inget om några féer alls. Det här kan bli riktigt spännande tänker jag.

12386851_ml

Enligt folklore eller ska vi kanske kalla det tandfelore , ska ett barn som tappar en mjölktand placera den under kudden när barnet går till sängs på natten . Medan barnet sover kommer tandfén och hämtar tanden och i utbyte lämnar hon pengar eller en liten present i utbyte . Traditionen hur denna transaktion hanteras varierar från familj till familj.

Vår 4åriga lånedotter sov över hos oss och berättade då med övertygelse om det fanstastiska som händer när man tappar en tand. Då får man en PENG! Hon lyste upp som en sol över den tanken. Aha tänkte jag då nu har någon på dagis tappat en tand.
Jag svarade allvarligt att jaha vem får man pengen av då? Är det tandfén?

Vår lånedotter var tyst i en sekund och svarade sedan. Nej det gör den lilla grisen. Det lät som om hon kom på det just i den sekunden. Eller så har vi små grisar som hjälper tandfén i Sverige. Vi vet att det finns tandmöss och tandråttor som hjälper till i andra lander, men någon tandgris hade vi inte hört talas om tidigare.

ickle-lardee

Möt Ickle och Lardee som båda hamnade i tandféns arkiv under många långa år.  Inhae som lämnat in sina små tänder för förvaring genom det gammalmodiga sättet att placera dem under kudden undrade länge vart hennes små mjölktänder hade tagit vägen och  skulle hon få se dem igen? Troligen råkade någon spilla magiskt fedamm på dem efter som de vaknade till liv, så efter att de växt till sig lite kunde de klara den långa resan  . Så många långa år senare dök de upp hemma hos henne. Först kom Ickle som utvecklats till en klok liten tand och som älskar böcker. sen kom Lardee, en hungrig liten tand som av någon anledning alltid lyckas hamna i trubbel. Nu bor de hemma hos Inhae tillsammans med fisken Morot i en mysig liten lägenhet i soliga Kalifornien.

Inhae Renee Lee är en konstnär som arbetar i Berkeley. Efter att ha flyttat från Korea till Amerika när hon var 16 år , blev hon intresserad av en karriär inom animation . Hon studerade vid ”California Institute of the Arts” och ”École nationale supérieure des Beaux – Arts , Paris” . Inhae är för närvarande en heltidsbloggare och skötare till två små tänder.

https://mymilktoof.com/

 

*Ledsen för den suddiga bilden… Jag har inte fått OK att använda något riktig Ickle & Lardee bild. Men jag har frågat. Kanske får jag ett svar rätt vad det är då lovar jag att uppdatera. Men många härliga bildberättelser finns  på hemsidan. Man blir så kär i de små tänderna.

eltanborste-barn

vårdguidens hemsida skriver tandläkare MajLis Morhed Hultvall att det inte finns någon åldersgräns för att använda eltandborste. Men att oavsett vilken tandborste man väljer att använda ska man vara lätt på handen när man borstar.

Tillverkare av eltandborstar har dock satt en rekommenderad åldersgräns på runt 3 år. Idag rekommenderar de flesta tandläkare att man använder eltandborste.  Folktandvården i Stockholm säger så här på Folktandvården om eltandborste för barn

”En eltandborste med vanligt borsthuvud som rör sig fram och tillbaka rengör på samma sätt som en vanlig tandborste. En eltandborste med roterande, litet runt borsthuvud rengör ännu bättre. Prova gärna eltandborsten, men glöm inte att det är viktigt att du som förälder hjälper till.”

Man kan såklart använda eltandborste på barn yngre än 3 år, det finns många rebelliska föräldrar som rapporterar att de tagit till det som ett av knepen att göra tandborstningskampen lättare om så bara för ett tag. Föräldrar rapporterar i alla fall till tandfén om både skrik och kiv angående tandborstningen, men det går lite lättare.

Väljer man en eltandborste är det lika viktigt som vid ”vanlig tandborstning” att man väljer en mjuk och spänstig tandborste med litet borsthuvud, att man anpassar borstens tryck mot tandytan. Man bör även hålla koll på tandborstningen som barnet gör själv så att barnet inte får loss någon av de rörliga delarna på eltandborsten. Det finns då risk att en liten del till exempel kan fastna i halsen.

En eltandborste ersätter inte en vuxens hjälp vid tandborstning. Utan barn behöver hjälp med sin tandborstning ända upp till runt tioårsåldern, det är först då deras finmotorik har blivit bra nog för att klara av att borsta tänderna helt själv. I första hand bör alltså en vuxen hålla i tandborsten och se till att det blir rent. Men det är bra om barnet också får öva på rörelserna.

I Sverige finns i huvudsak två märken på eltandborstar för barn att välja mellan för barn och de rekommenderas av tillverkarna att vara från 3 år: Oral B från Braun och Philips Sonicare. Båda märkena har liknande tandborstar i några olika modeller. Några är förprogrammerade med t.ex. timer som hjälper till att tala om hur länge man minst ska borsta tänderna eller så kan man välja musik som spelas under tiden man borstar vilket kan vara motiverande för musikintresserade barn.

Just motivationen är viktigt så för att göra tandborstarna roligare och mer intressanta för barnen finns det eltandborstar med olika motiv från till exempel Disney eller Spiderman.

Tandfén själv har både vanlig och en yttepytte eltandborste vars el kommer från fedammsmagi. Tandfén samlar på tandborstar för hon tycker så mycket om dem.

miswakclub

TandstickaTandborsten i den form vi känner till den uppfanns inte fören 1498 i Kina då var den så klart inte i färglad plast så som den tillverkas idag utan var då av svinborst (Grishår) och hade ben eller bambuskaft. Vill ni prova en liknande tandborste så finns det en som tillverkas i trä och med steriliserad svinborst, den kallas Naturborsten. Är Svinborst att gå lite för långt? Men du vill prova en mer miljövänlig tandborste med bambuhandtag finns svenskdesignade Humble Brush, som använder Nylon 6 som är världens mest biologiskt nedbrytbara nylon.

Innan dess tuggade människor på änden av en pinne så att den splittrades och blev trådig, den kunde de sedan använda för att skrubba sina tänder med. I det arabiska kulturområdet använde man tidigt pinnar från busken Salvadora persica för att rengöra munnen. Pinnarna, som kallas siwak eller miswak, tuggades upp i ena änden och utsöndrade uppfrisk­ande ämnen som fungerade som en form av tandkräm. Just dessa pinnar finns det folk som fortfarande föredrar så de finns att köpa idag.

I Europa såg man den som liknar dagens tandborste först någon gång i mitten på 1500-talet. Och då var den bara för de rika. Så att borsta tänderna har faktiskt varit en lyx! Tandborstar blev mer vanliga först sedan britten William Addis startat massproduktion år 1780 men fortfarande var de för de rika och välbeställda, men Willam själv blev så klart en förmögen man på kuppen.

TandstickaSen dröjde det till 1938 då den första massproducerade tandborsten i nylon kom tillverkad av DuPont, New Jersey i USA.. Ytterligare 10 år senare började man tillverkningen av tandborstar gjorda av plast. Då blev tandborsten billig och något för var mans mun. Då blev också tandvård en angelägenhet för alla inte bara de rika. Innan dess använde de fattiga trasor och och pinnar för att för att hålla tänderna rena även i Sverige.

Karies (hål i tänderna) förekom dock nästan inte alls under brons- och järnåldern men steg kraftigt under medeltiden. Något som kan påverka vi inte alls hade socker i mat och inte åt godis på det sätt vi gör nu. W D Miller gjorde en serie försök på 1890-talet som ledde fram till en förklaring för karies som har influerat nuvarande teorier. Han fann att bakterier bodde i munnen och att de producerade syror som förstörde tandstrukturer i närvaro av jäsbara kolhydrater (socker). Svenskarna äter mest lösgodis i världen så ni förstår att tandféns jobb har blivit bara viktigare och viktigare med åren och att man börjar använda tandborsten redan i tidig ålder.

 

… ja tipsen är så klart inte bara för kinkiga barn. Tandborstningen kan självklart göras roligare för alla barn med dessa tips.

Kanske är en anledning att du läser just det här inlägget att ditt barn inte vill borsta tänderna. Du vet att det blir skrik och bråk 2 gånger om dagen. Vill inte!!! Kan själv! Korslagda armar hopknipna läppar och där står du som förälder trött sliten och antagligen lite uppgiven. Men tvinga inte barnet då finns det risk att upplevelsen blir negativ och tandborstningen blir nästan omöjlig.

Erfarenheter har visat att med fantasi, lek och bus brukar det gå bra att få borsta tänderna på alla barn. Till att börja med gör det till något spännande! Se till så att barnet kan titta i spegeln, där kan ni leta efter roliga saker i munnen.

Några tips:

 • Små barn älskar att klappa händerna. JA! nu ska vi borsta tänderna! Lite hurrarop och handklappning kan göra nästan vad som helst roligt när de är små. När ni är klara avslutar ni med att titta i spegeln. Så rent och fint det blev! Hurra och klappa händerna igen.

 • Låt barnet borsta dina tänder.

 • Jaga tandtrollen (De får inte vara för läskiga), berätta hur de sopas iväg av borsten och få syn på ett till på nästa tand så att det måste jagas där också.

 • Låt barnet hålla tandborsten själv och pröva så gott det går, kanske kan ni sedan hålla tillsammans!

 • Borsta varandras tänder samtidigt, distraherar och är roligt.

 • Låt barnet känna efter på tänderna med tungan innan tandborstningen och sedan efter. Visa själv hur man gör. Känn efter hur rent och fint det känns.

 • Gå på skattjakt och leta efter extra värdefulla tänder som tandfén kan bli glad av!!

 • Titta i spegeln och prata om varför det är så viktigt att borsta tänderna.

 • Gör ljud tillsammans som får munnen att öppna sig på olika sätt, Aaaa, Eeeee, Iiiii, som hjälper till att komma åt.

 • Gurgla vatten så att det bubblar, kanske kan ditt barn också försöka när det blivit äldre.

 • Hitta en tandborstarsång och sjung medan ni borstar.


  Melodi: Blinka lilla stjärna där

  Borsta borsta liten stund
  alla tandtroll bort från mun
  varje tand blir riktigt ren
  nu när kvällen blivit sen
  alla tänderna mår bra
  nu så tror jag att vi ska…

  …borsta, borsta ännu mer
  trollen hoppar här rakt ner
  ner i avloppet och bort
  trollens dag blev riktigt kort
  och nu tror jag att du vill
  höra visan en gång till…

  (sjung en gång till)

  Nu är visan faktiskt slut
  Alla troll har hoppat ut.


 • Ladda ner en tandborstar app, just denna med Fluorian finns på iTunes store för 10 kr.
  Appen Borsta borsta är framtagen av stiftelsen Ncuma, vars syfte är att samla in medel för att driva tandvårdsprojekt i Sydafrika. Alla som arbetat med appen har gjort det helt ideellt och samtliga intäkter går oavkortat till Ncumas 90-konto. Så förutom att ge ditt barn dagliga tandborstrutiner, hjälper du barn i Sydafrika att få professionell tandvård.* Lättförståelig tandborstskola i tre steg.
  * Pedagogisk instruktion över varför tandborstning är viktigt.
  * Underhållande daglig morgon- och kvällsborstning.
  * En rolig tandborstarsång att borsta till eller sjunga med i.
  * Lättanvänt, barnvänligt gränssnitt.
  * Snygg handtecknad originalgrafik.
  * Inga regler, ingen stress.
  * Hitta era egna tillvägagångssätt.
  * Ingen reklam från tredjepartsföretag.
  * Inga in-appén köp.

 • Gör knasiga saker det är kul att få rätta en vuxen som gör något tokigt. sätt t.ex. tandkrämen på skaftet eller försök att borsta dina tänder med stängd mun. Eller skrubba näsa eller kinden

 • Namnge tänderna och gå på tandborstkalas hos alla. Nu går vi och firar Eeeeeeelsa

 • Har ni hund eller katt? De mår också bra av tandborstning, ni kan börja med husdjuret

 • Läs böcker om tandféer och tandtroll

Dela gärna med er av fler förslag som funkat för er!

Det är viktigt att borsta tänderna två gånger om dagen så att man blir av med alla tandtroll. Karies och Baktus är två kända troll. Ett par av deras kompisar heter Ginger-vit och Plaktus. De är microorganismstroll som härjar i munnen, de älskar kolhydrater precis som vi. Men de är ganska äckliga troll för kolhydrater får dem att svettas syra som fräter sönder tänderna.

Så trollen är tandféns fiender eftersom de förstör barnens tänder. Så tala om för dina barn att de måste hjälpa tandfén och jaga bort alla bläkiga tandförstörare. Och vem vill väl ha äckligt trollsvett i munnen? För att göra det roligare att borsta tänderna kan ni ju prova något tandbus eller kanske sjunga Tandborstarsången.

Använd tandtråd också, eller ”tandtråda” som tandfén säger!
Det räcker inte bara med tandborstning för att det ska bli helt tandtrollsfritt I munnen, så om man vill deportera alla troll ut ur munnen måste man ”tandtråda” före man borstar tänderna. Det är ganska svårt att ”tandtråda”, men det finns hjälpmedel som gör det lättare att komma åt. Tandfén använder själv Glide-Floss-Picks, inte bara för att de heter så roligt utan för att de är lätta att komma åt med. Tandfen ser till att inga bakterier lurar kvar i de mörka skrymslen munnen. Tandtråd är så effektivt att man bara behöver göra det en gång om dagen! Tandfén är dessutom lite pedant av sig, för hon sopar till och med ut dem som hamnat på golvet och inte i vasken med sin kvast.

Men Ginger-vit och Plaktus är envisa små troll och de är snabbt tillbaks.
Så borsta på!

Ni vet väl att det inte bara finns en tandfe? Egentligen är det ju ganska självklart. För även om det finns både tandmöss och tandfénhjälpare och kanske tandgrisar också, så är det alldeles för mycket arbete för bara en fe att ta hand om alla barns tappade tänder.

Alla féer jobbar lite olika och har självklart också lite olika egenheter.

Dorotea Diamantleende
Jobbar som överintendent och förste tandarkivarie, hon har inget eget distrikt utan schemalägger och administrerar mest. Det är också hon som anställer både tandféer och tandmöss.

Gilda Gyllengom är en väldigt rik älva som dessutom kommit upp sig i hierarkin, så hon jobbar mestadels på feministeriet avdelningen för tandregistrering. Eftersom hon är så rik tar hon sällan ett skift då hon inte behöver tandinkomsten, men ibland vill hon ut i verkligheten och då överraskar hon gärna något barn. Hon lämnar nästan alltid femhundrakronorssedlar om tanden är i toppskick och alla papper är i sin ordning och det får man för bara EN tand! Å andra sidan lämnar hon kvar tanden utan belöning om man slarvat med något, då får man ingenting. Vill man ha besök av Gilda gäller det att inte slarva med tandborstningen en enda gång och dessutom använda tandtråd minst 3 gånger i veckan, helst oftare. Då ökar sannolikheten att just hon kommer på besök.

Floura Formidabelflin kanske den busigaste fén i hela feriket. Det märks ofta på att hon skuttat runt mycket och undersökt alla leksaker så att fédammet har stänkt runt hela rummet. Därför är hon inte den populäraste fén bland föräldrar som då måste släpa fram dammsugaren och troligen jaga glittrigt fedamm i hela huset I flera veckor efter att hon varit där. Hon lämnar sällan en slant utan oftast någon férelaterad present som fedamm/glitter, trollspö, fekläder, allt som är glittrigt glammigt och pastelligt. Hon är oftast inte favoritfén bland pojkarna. Men vi vet att det finns massor med pojkar som också vill ha glitter och fluff ibland och då kan de alltid skylla på Floura.

Tyra Tindratand är aningen tankspridd. Så ibland tar det dagar innan hon kommer på att hon fått meddelande om att det finns en tand att hämta. Det händer dagligen att hon tar fel adress. Så en dag hämtade hon Fru Matilda Anderssons löständer, det blev ett fasligt rabalder. Hon glömmer ibland att lämna något i utbyte mot tanden, det gör henne till en av de mindre populära féerna bland barnen. Men hon är väldigt snäll så skickar man bara en påminnelse till henne så brukar det dyka upp något lämpligt utbyte.

Iris Ingehål är en lat fe som driver feministeriet till vansinne då hon inte sköter rekryteringen av tandfehjälpare som hon borde och inte heller bryr sig det minsta om att tänder behöver katalogiseras och arkiveras. Hon lägger därför ingen tid till att skriva små roliga lappar till barnen eller ens släpa med sig en liten slant i utbyte mot tanden. Hon är dock med och singerar sin del Diplom. Fast det är inte alltid hon orkar dela ut några. Får man ett diplom av henne har man nog varit extra duktig om hon tyckt att man var värd besväret.

Gertrud Glittersmil, omtänksam som få bor man i hennes distrikt får man känna sig speciell. Visserligen kan det dröja några dagar innan tanden byts ut, men det är det värt. Hon spenderar timmar för att hitta det perfekta utbytet för en tand. Så ofta får man en gåva istället för en slant. Det är värt att vänta på Gertrud för hon kommer ofta ihåg vad man önskat sig och har inte bara koll på att man borstar och tandtrådar sina tänder, nej hon har koll på vilka Disneyfigurer man gillar mes, vad som stog på önskelistan I julas men som tomten inte hade tid att fixa. Så utbytet kan bli böcker, pyssel eller leksaker. Hon kan också ha fixat ett frikort från föräldrarna till tandtapparen som till ex går att byta ut mot en utskällning. Eller att få stanna upp 10 minuter extra när man vill!

Molly Mirakelmun var tidigare känd som le fée verte men då den halucinogena delen i Absint togs bort blev hon arbetslös. Så nu jobbar hon på Tandministeriet istället. Hon är den gladaste och tokigaste fen så det var nog därför man tyckte att hon I alla fall passade att jobba med barn trots sitt något dekadenta och flirtiga sätt. Hon smygflirtar gärna med manliga tandfehjälpare.

La petite souris, den lilla musen eller el Ratón Pérez de los Dientes kärt barn har många namn. Men det som är mest förvirrande är att massor med små möss går under samma namn. Det har också gjort anställningsavtalen ganska märkliga då alla tandmöss i både Frankrike och Belgien går under namnet la petite souris ,medans alla tandmöss i spansktallande länder både i Europa och sydamerika tydligen heter Pérez i efternamn. Såvitt vi vet har de olika tilltalsnamn allihop men än så länge har vi inte klurat ut ett enda av dem.

Det spelar egentligen ingen roll vad ursprunget är till familjens tandsaga, om den handlar om feer, möss eller någon enstaka tandgris så har berättelserna uppkommit som motivation till goda tandvanor för alla i familjen. Både barn och vuxna bör borsta två minuter två gånger om dagen och helst tandtråda en gång om dagen också. Så det finns all anledning at påminna ditt barn att tandfen har högt ställda förväntningar på deras tandskötsel de gånger de klagar och tycker det är jobbigt och besvärligt. För inte vill de väl svika tandfen? Framfö allt inte när välskötta tänder kan locka dem till små besök både vid tappade tänder eller för att ge någon bra utmärkelse för väl omhändertagna gaddar.