FAQ


Vad händer med alla tänder?

Tandfen har ofta en tandfehjälpare som ser till att de blir registrerade och arkiverade. Där kan tänderna ligga i flera år och vänta på att bli använda. Mjölktänder är nämligen extra magiska då de är alldeles sprängfyllda med barnskratt. Det kan vara bland det mest magiska som finns till och mer med mer magiskt än enhörningshorn. Men när det behövs extra magi i Feland hämtar feerna ut godkända tänder från arkiven och maler ner dem för att använda i sin starka fedammsblandning. Den behövs till exempel för att alla feer ska kunna flyga, så ni må tro att tänderna är viktiga.

Hur kommer tandfen in till oss?

Helst av allt vill tandfen att ni sätter upp en tandfedörr. Det händer ibland att en tandfe vill bo på ett speciellt ställe, då kanske hon sätter upp en dörr alldeles själv. Med hjälp av dem kan hon sen kliva rakt in i nästa barns hem på andra sidan. Alla fedörrar sitter ihop i ett magiskt nätverk. Om det inte finns en dörr flyger tandfen från barn till barn. Det säger sig ju självt att det tar mer tid. Sen finns det alltid ventilationshål, skorstenar eller andra öppningar där hon kan koma in, i nödfall använder hon lite av den värdefulla magin för att kunna öppna en dörr eller ett fönster.

Tanden borta, kommer hon i alla fall?

Om jag tappat en tand men den har försvunnit kommer tandfen i alla fall?

Så länge tanfeshjälparen skött sitt jobb och fyllt i det rätta formuläret så kommer tandfen att veta om att tanden tappats. Då skickar hon ut sin försvunnatandfinnare, de hittar nästa alltid tanden som då lagras i ett speciellt borttappat arkiv.  Vill du inte vänta sätt en lapp på dörren om att du vill ha besök och skriv eller rita en lapp till tandfen. Speciella brev från barn är också magiska.

Vart bor tandfen?

Hon bor lite här och var i fedörrsnätverket, det är som ett eget litet land som kallas Feland. Till Feland hör alla fedörrar både de som går till urbanaféer, trädgårdsféer och till skogsféer. Det är så de hälsar på varandra. Tandfen tillhör de urbana feerna. Urban betyder att hon trivs bäst i stan och  på ställen där det också bor människor . Allt fler feer flyttar in till stan och andra husbebyggda områden. Så det är vanligare att man skymtar fe nuförtiden. Féer är dock ganska försiktiga varelser  så därför jobbar till exempel tandféerna enbart på natten när barnen sover. dessutom behöver de få lugn och ro när de jobbar så att de hinner besöka alla barn som tappat sina tänder..